Stamboom familie van Moorst
Homepage
1ste generaties
Vanaf 1640
Van Moorst
Familienaam
Hannes Aalbertse
Johannes
Johannis
Hermanus
Aalbertus
Cornelis
Fotoalbum
Gezinskaarten
Hoolhorst
Naam
RK familie
Hannisse
Van de Geer
Familienaam Hoolhorst

Rooms-Katholieke familie
Hoewel Jacob Hannisse de naam Hoolhorst nooit zal gaan voeren, is het wel zeker dat hij de stamvader is. Jacob trouwt op 27 mei 1760 met Everdje Hendriks. Omdat Everdje na hun huwelijk bij Jacob op Groot Moorst wil komen wonen, moet ze voor de gemeente Woudenberg een akte van indemniteit (ofwel een borgbrief) overleggen. In deze akte stelt haar geboorteplaats Achteveld (gemeente Stoutenburg) zich borg voor het geval Everdje tot armoede komt te vervallen. Haar nieuwe gemeente Woudenberg wordt in dat geval schadeloos gesteld en Stoutenburg zal eventuele giften of kosten betalen.

In de akte van indemniteit staat ook dat de nakomelingen van Jacob en Everdje zich Hoolhorst zullen gaan noemen naar de afkomst van de moeder. Everdje heeft voorgaande jaren (vanaf ongeveer 1742/1749) op boerderij Groot Hoolhorst gewoond met haar ouders. Haar vader was landbouwer op Groot Hoolhorst, maar hij is zes jaar eerder op 58-jarige leeftijd in Amersfoort door een ongeluk om het leven gekomen. Haar moeder is toen met de kinderen op Groot Hoolhorst blijven wonen, wat ze zal blijven doen tot haar overlijden in 1771. De boerderij blijft nog zeker tot in de 19e eeuw in het eigendom van Everdje’s familie.

Tussen 1761 en 1769 krijgen Jacob en Everdje een zoon en drie dochters, die allen worden gedoopt in de R.K. parochie Achteveld. Hoewel de kinderen volgens de akte van indemniteit de naam Hoolhorst zouden gaan voeren, zien we de familienaam toch pas terug aan het einde van de eeuw als de kleinkinderen van Jacob en Everdje worden geboren. De kinderen gebruiken nog het patroniem Jacobse als verwijzing naar hun vader.

De oudste zoon van Jacob en Everdje, Hannes Jacobse trouwt met Rijkje Jordensen en ze krijgen vijf kinderen. Rijkje overlijdt in 1806 en een jaar later in december 1807 overlijdt ook Hannis. Hun kinderen zijn dan tussen de 14 en de 3 jaar oud. Omdat de kinderen nog minderjarig zijn, ontfermt de broer van Rijkje, Jan Jordensen Hoolhorst, zich over de kinderen. Als Napoleon in 1812 de mensen verplicht tot het dragen van een familienaam, laat Jan dan ook de familienaam Hoolhorst voor de kinderen registreren.

“62. Voor ons Marie der Gemeente van Barneveld, Canton Barneveld, Arrondissement Arnhem, Departement van den Boven-Yssel, is op heden den Twintigste October, 1800, Twaalf, verschenen Jan Hoolhorst (voormalig Jan Jordensen) als voogd den nagelaaten Kinderen van Hannes Jacobsen en Rijkje Jordensen woonagtig op Westerveld van welke hij heeft verklaard voor Geslachtsnaam aantenemen den naam van Hoolhorst.”
[Originele akte bekijken]



Copyright Linda van Moorst 2006-2010